Sverigesignalen

GGG

Godkända Magasin

 

Nu kan vi erbjuda en bärbar sprängsignal med uppladdningsbart 12V batteri som enkelt laddas i 12V-uttaget i bilen.
Utrustad med strömsnålt starktonshorn, 120dB, 18Ah batteri, robust utförande i rostfritt/plast Levereras med laddkabel för 12V-uttag. Ladda ner produktblad

  Magasinen som blev en succé är tillbaka i
Gråbo och är nu klara för uthyrning eller
försäljning.


För mer information vänligen kontakta oss genom nedanstående alternativ:

E-post: info@grabodynamit
Telefon: 0302-424 55
Telefax: 0302-423 41
Mobil: 0706-39 75 17

Kund i 75 år

Så vad passar bättre än en tillbakablick i historien vad som hänt i vår återförsäljares historia under dessa år. Kund i 75 år Text och foto: Ingemar Haslinger, Orica Sweden AB

Bernt Wernby, regionchef för Orica i Sydsverige (t v), tillsammans med Dennis och Hanna.

Det var år 1937 som Axel Andersson handlade sin första låda dynamit av dåvarande Nitroglycerinaktiebolaget, som senare skulle bli Orica Sweden AB. Axel kom ursprungligen från Karlshamn där han arbetade som stenhuggare.
På 30-talet ville han pröva lyckan och flyttade till Gråbo för att även där sysselsätta sig i stenhuggeri-yrket. På den tiden fanns 3 stenhuggare i Gråbo, men det skulle snart bli en stor industri i Göteborgstrakten. Han bildade företaget Axel Andersson Stenhuggeri, och det skulle företaget heta ända fram till 1972 då man bytte namn till Gråbo Dynamit istället, vilket bättre avspeglade den inriktning företaget hade.
1947 avled Axel och hans söner Sture och Artur tog då över företaget. På 50-talet flyttade bröderna verksamheten till den plats i Gråbo som företaget finns på idag. Då fanns det bara ett mindre förråd och man fick bära dynamitlådorna en lång väg mellan förrådet och vägen. Det var heller inte så noga med förvaringsreglerna på den tiden.

Affärerna gick bra och det var en byggboom på 60-talet i Göteborg då flera av förorterna exploaterades. Stures son, Dennis, började på Gråbo Dynamit 1974 och levererade mycket dynamit i området. En stor arbetsplats då var Landvetter flygplats och leveranserna dit pågick en bra bit in på 80-talet, en annan storkund var Vägverket.

I slutet på 80-talet byggde Dennis en egen laddutrustning för ANFO och expanderade verksamheten med laddservice. Voglers, Skanska och NCC var de stora konsumenterna av denna tjänst då. 1991 kom herrarna Ulf öström (Dennis mentor) och Bengt Folkesson från Nitro Nobel AB och frågade om man inte Dennis ville bedriva laddservicen i Nitro Nobels regi, vilket Dennis tackade ja till. Samma år, som över en natt kom bulkemulsionen på stark framfart och snart hade ANFO bytts ut mot bulkemulsion.

Laddservicen har bara ökat, säger Dennis som numera utför tjänsten ca 3 dagar/vecka runt om i Västa Götaland, även konsultation och rådgivning finns med i tjänsteportföljen.

För att hinna med den ökade servicen anställde Dennis år 2003 sin dotter Hanna. även Hanna har gjort sina arbetspass på berget och har jobbat praktiskt med sprängarbete, men tar nu för tiden ett allt större ansvar för verksamheten i Gråbo.

Förutsättningarna ändras år 2007 började myndigheterna tala om nya regler för förvaring av explosiva ämnen och hösten 2009 fattade Dennis och Hanna ett avgörande beslut att investera för framtiden för att möta framtida regelverk.
Dennis och Hanna berättar att det varit otaliga turer med MSB för att tolka regler och bringa klarhet i vad som egentligen skulle gälla. Våren 2011 började man bygga sina nya förråd och de stod klara i december samma år till en kostnad av 3,2 miljoner kronor.
Det var heller inte helt lätt med tillstånden, dels skulle en omfattande riskanalys upprättas och dels tog Kommunen över ansvaret för tillståndsgivning från Polisen och de hade naturligtvis inte den erfarenhet och kunskap som Polisen hade.
Det blev lite rörigt men duon fick god hjälp från Skånes Sprängtjänst och HA-Bygg med riskanalysen.

Det var mycket byråkrati, men Kommunen var väldigt positiv och hjälpsam. Det är viktigt för oss att följa regelverket, menar Dennis. Många kunder har inte haft möjlighet att bygga egna förråd eller kunnat investera in nya förråd. Därför har Dennis och Hanna nu flera kunder som hyr in sig i lokalerna som rymmer 48 ton sprängmedel. Platsen utgör även pilotanläggning för räddningstjänstens utbildningar och sätter standarden för hur ett magasinsområde skall se ut. Duon är för övrigt även återförsäljare för mindre förråd på 60 och 600 kg och har blivit något av experter på att fixa förankringen.

Nu har vi pratat mycket om historien, hur ser ni utvecklingen i branschen undrar jag? - Allt går fortare nu. Det har blivit väldigt mycket mer seriöst och det tycker vi är bra. Vi skulle gärna se att beställarna sätter ökad press på oss så vi blir ännu bättre. Det är viktigt att alla är seriösa och följer de regler som gäller inte bara för förvaring men också transporter, borrning och laddarbete. De som inte är seriösa borde inte få hålla på, menar Dennis. - Vad tror ni om konjunkturutvecklingen? - Känslan är att vi går mot något sämre tider. Det är flera anläggningsjobb som gått mot sitt slut och kommer inget igång blir det hård konkurrens om jobben.
Det är synd, branschen behöver nytt blod men risken är istället att entreprenörerna får permittera. Det är många som investerat i nya maskiner. - Och för egen del, hur står ni starka i en sådan utveckling? - Folk lyssnar på oss, vi har fått ett gott namn. Det är viktigt och naturligtvis väldigt roligt. Vi strävar också efter att vara väldigt flexibla och leverera ett brett utbud av produkter, från sprängämnen till magasin, kunskap, borrhållsplugg , sprängmattor, mm.

Det är också viktigt att servicen är på topp, allt ifrån att bunta ihop alla inköp på en faktura till att alltid vara tillgänglig. - Ja, här har vi öppet alla dagar i veckan till glädje för många, säger Hanna
- Orica, SprängNytt NR 2 September 2012
.



Dennis Wennerö utför laddservice


Gråbo Dynamit AB
Erbjuder ett högkvalitativt utbud av varor och tjänster inom sprängningsområdet. Vårt måtto är att kunden alltid skall erbjudas heltäckande lösningar med hög kvalité och högsta servicenivå.

Nya godkända magasin för uthyrning
Gråbo Dynamit erbjuder nya godkända magasin för uthyrning, se exempel på bilden till höger.

För mer information vänligen kontakta oss genom nedanstående alternativ:

E-post: info@grabodynamit
Tel: 0302-424 55
Fax: 0302-423 41


Nya godkända magasin för uthyrning

Om Gråbo Dynamit - Historik.
En före detta rallycrossförare som gillar utmaningar men inte risker. Så kan man förenklat beskriva Dennis Wennerö, ansvarig för Gråbo Dynamit i Göteborg. Ett familjeföretag, i tredje rakt nedstigande led. Dennis farfar Axel Andersson bodde i Blekinge, men flyttade kring sekelskiftet till Västkusten. Där drev han sitt stenhuggeri. För att dryga ut inkomsten började han sälja dynamit till andra stenhuggare och bönder. Dynamiten köpte han från Nitro och vi har hållit oss till dem sedan dess, berättar Dennis Wennerö.

Företaget bytte namn 1970
Axel Anderssons stenhuggeri bytte namn 1970 till Gråbo Dynamit och ägs idag av sonen Sture och dottern Nora. Den dagliga driften sköts av sonsonen Dennis och hans dotter Hanna tar hand om kontorsgöromålen och lastning de dagar Dennis är ute på fältet. Anläggningen ligger naturskönt till i Gråbo strax utanför Göteborg.

Satsade på dynamit
Stenhuggandet minskade på sextiotalet. Det var slitigt och blåsigt på bergen längs kusten. Stenen höggs för hand och marknaden avtog för handhuggen sten. På många stenbrott ser det ut som om arbetarna bara gått på lunch. De har lämnat det de höll på med och gått för att aldrig återvända, beskriver han. Men behovet av dynamit minskade inte, tack vare uppbyggnaden av landets infrastruktur. Landvetter flygplats var en av de första större byggen som Gråbo levererade sprängämnen till.

Laddservice som komplement
När försäljningen av dynamit och Prillit minskade i början på 90-talet började Dennis, som har sprängkort, att erbjuda laddservice. Dennis tycker att jobbet som sprängarbas fungerar bra. - Jag tror på samarbete och frågar alltid platscheferna om deras åsikt. Sedan har vi en dialog om vad som är bäst. Jag är ingen chanstagare och vill ha kontroll över sprängningarna, förklarar han. I dag jobbar Dennis två till tre dagar i veckan med detta.

90 procent av ladd-servicen har blivit för Skanska, men jag är fri att jobba för alla entreprenörer, berättar Dennis.

Motorsport - från far till dotter
kring Göteborg och där jobbar jag regelbundet, Dennis anser att han haft tur, som fått ta över ett inarbetat företag. - Hade jag inte börjat jobba i firman hade det nog blivit någonting i entreprenadbranschen, tror han. På fritiden ägnar sig Dennis åt bilsport. Det började med rallycross och folkrace. Han deltog till och med i SM-serier i rallycross. I dag är det dottern Hanna 29 år, som för traditionen vidare och tävlar i gocart på elitnivå.


Copyright © 2010 - Gråbo Dynamit AB